Tid og temperaturerHer finner du veiledende steke-/koketid og kjernetemperatur for endel kjøttstykker. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, størrelsen og temperaturen på stykket, (det beste er å la kjøttet få romtemperatur før du steker det), og hvor kraftig kjøttet er brunet på forhånd. Vi anbefaler derfor at du bruker et steketermometer. Husk at temperaturen på kjøttet vil fortsette å stige et par grader også etter at du har tatt det ut. Tallene nedenfor er ønsket slutt-temperatur.
Det er viktig å la kjøttet hvile før du skjærer i det. Dekk det gjerne med aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle mens det hviler. |
Type | TID/TEMPERATUR: | KJERNETEMP.: | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Biff i stykker | Stekes i varm panne med smør og/eller olje. For et lynkurs i biffsteking, se for eksempel Matprat.no | 2 - 4 minutt på hver side, avhengig av tykkelse/temperatur | Rød: 55 - 56 grader, Rosa: 57-58 grader, Grå: 60 grader | ||||||||
Biff, helstekt | Brunes først godt i varm panne, stekes så ferdig i ovnen | 125 - 180 grader | (Som biff i stykker) | ||||||||
Oksesteik | Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovn eller jerngryte | 150 grader, ca 2 timer, evt 100 grader i 3 - 4 timer | 58 - 60 grader | ||||||||
Svinesteik | Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovnen | Som oksestek | 60 - 70 grader | ||||||||
Juleskinke | Trekkes (småkokes) i gryte eller stekes i ovn | Ca 1 time pr/kg | 75 - 76 grader | ||||||||
Ribbe m/svor | I ovn, først under folie med svoren ned og 2-3 dl væske, snu og bygg opp under midten, stek ferdig uten folie. Eller prøv "Verdens beste ribbeoppskrift" fra Heiamat.no | 220 grader i 45 minutt, etterfulgt av 200 grader ca 1,5 time | 80 grader | ||||||||
Lammelår | Stekes i ovnen. Pass på at steketermometeret ikke treffer bein. Ved langtidssteking brunes låret først i ovnen ved høy varme | 125 grader, 2 - 3 timer eller 70 grader, ca 7 timer | Rosa: 60-65 grader, Grå: 70 grader |
Lammestek | Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovnen | Som lammelår | Som lammelår | ||||
Lammebog m/ bein | Langtidsstekes i ovnen, gjerne under folie. Prøv for eksempel Jamie Olivers oppskrift fra Godt.no | 170 grader, ca 4 timer | | ||||||||
Lammerull | Trekkes i gryte. Kjøles gjerne ned under lett press | 1,5 - 2 timer | 70 - 75 grader | ||||||||
Lammecarré | Periodestekes i varm ovn. Det vil si at den stekes i to omganger, med en pause mellom. Husk å la kjøttet hvile før du skjærer i det | 220 grader. 12 minutt i ovn, 12 minutt hvile, 12 minutt i ovn | Rosa: 57 - 58 grader, Grå: 60 grader |
||||||||
Lammeskank | Langtidsstekes i ovn eller jerngryte. Se for eksempel bresert lammeskank fra Heiamat.no | 130 - 150 grader, 4 - 5 timer | |
Biff i stykker
Stekes i varm panne med smør og/eller olje. For et lynkurs i biffsteking, se for eksempel Matprat.no
TID/TEMPERATUR:
2 - 4 minutt på hver side, avhengig av tykkelse/temperatur
KJERNETEMP.:
Rød: 55 - 56 grader, Rosa: 57 - 58 grader, Grå: 60 grader
Biff, helstekt
Brunes først godt i varm panne, stekes så ferdig i ovnen
TID/TEMPERATUR:
125 - 180 grader
KJERNETEMP.:
Rød: 55 - 56 grader, Rosa: 57 - 58 grader, Grå: 60 grader
Oksesteik
Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovn eller jerngryte
TID/TEMPERATUR:
150 grader, ca 2 timer, evt 100 grader i 3 - 4 timer
KJERNETEMP.:
58 - 60 grader
Svinesteik
Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovnen
TID/TEMPERATUR:
Som oksestek
KJERNETEMP.:
60 - 70 grader
Juleskinke
Trekkes (småkokes) i gryte eller stekes i ovn
TID/TEMPERATUR:
Ca 1 time pr/kg
KJERNETEMP.:
75 - 76 grader
Ribbe m/svor
I ovn, først under folie med svoren ned og 2-3 dl væske, snu og bygg opp under midten, stek ferdig uten folie. Eller prøv "Verdens beste ribbeoppskrift" fra Heiamat.no
TID/TEMPERATUR:
220 grader i 45 minutt, etterfulgt av 200 grader ca 1,5 time
KJERNETEMP.:
80 grader
Lammelår
Stekes i ovnen. Pass på at steketermometeret ikke treffer bein. Ved langtidssteking brunes låret først i ovnen ved høy varme
TID/TEMPERATUR:
125 grader, 2 - 3 timer eller 70 grader, ca 7 timer
KJERNETEMP.:
Rosa: 60-65 grader, Grå: 70 grader
Lammestek
Brunes først godt i varm panne. Ferdigstekes i ovnen
TID/TEMPERATUR:
125 grader, 2 - 3 timer eller 70 grader, ca 7 timer
KJERNETEMP.:
Rosa: 60-65 grader, Grå: 70 grader
Lammebog m/bein
Langtidsstekes i ovnen, gjerne under folie. Prøv for eksempel Jamie Olivers oppskrift fra Godt.no
TID/TEMPERATUR:
170, ca 4 timer
KJERNETEMP.:
Lammerull
Trekkes i gryte. Kjøles gjerne ned under lett press
TID/TEMPERATUR:
2 - 3 timer
KJERNETEMP.:
70 - 75 grader
Lammecarré
Periodestekes i varm ovn. Det vil si at den stekes i to omganger, med en pause mellom. Husk å la kjøttet hvile før du skjærer i det
TID/TEMPERATUR:
220 grader. 12 minutt i ovn, 12 minutt hvile, 12 minutt i ovn
KJERNETEMP.:
Rosa: 57 - 58 grader, Grå: 60 grader
Lammeskank
Langtidsstekes i ovn eller jerngryte. Se for eksempel bresert lammeskank fra Heiamat.no
TID/TEMPERATUR:
130 - 150 grader, 4 - 5 timer
KJERNETEMP.: