MengdeberegningMannebiff og damebiff, konfirmasjon, 3-retter, søndagsmiddag, tirsdagsmiddag, ost og kjeks... Hvor mye mat skal man beregne? Det kommer selvfølgelig an på om du har invitert tømmerhoggere eller rosabloggere, og ikke minst hvordan du har tenkt å tilberede og servere maten. Men her får du noen retningslinjer. Og husk at ofte smaker maten enda bedre dagen etter, så man skal ikke være redd for litt rester.
Målene er per voksen og tar ikke høyde for forrett og dessert. |
Biff: En "vanlig" biff av storfe er på ca 200 g. Men - vår erfaring sier at en brannmann lett spiser 300 g, mens svigermor ikke spiser mer enn halvparten.
Filét av lam, svin og vilt: 150 - 250 g Stek uten ben (lam, okse, svin, vilt): 250 - 300 g Stek med ben (lammelår, skinkestek): 300 - 400 g Grytekjøtt uten bein (lammebog, storfe høyrygg, svinenakke): 350 - 400 g Lammebog med bein (Fårikål, frikassé): 350 - 400 g Lammecarré: 1 carré (8 bein) til 2 personer Koteletter, div: 250 - 300 g Kjøttkaker og karbonader: 200 - 300 g (kjøttdeig) Grove pølser: 250 - 300 g Ribbe: 400 - 500 g Pinnekjøtt/-bog: 400 - 500 g |
Kylling, hel: 400 - 500 g
Kylling-/kalkunbryst: 200 - 250 g Kyllinglår: 300 - 400 g Andebryst: 150 - 200 g Spekematbord: 150 - 200 g (avhengig av tilbehør). Tapas: Totalt ca 500 g, hvorav halvparten er kjøtt/fisk. Ostebord: 150 - 200 g Ost til forrett/dessert: 50 - 100 g |